Tiedusteluvalvonta.fi:n saavutettavuusseloste

Tämä on www.tiedusteluvalvonta.fi-verkkosivuston saavutettavuusseloste, joka on laadittu 19.9.2019. Selostetta on päivitetty 22.9.2023.

Pyrimme takaamaan verkkosivuston saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti.

Ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio on arvioinut verkkosivuston saavutettavuuden syyskuun 2020 aikana. Lisäksi olemme arvioineet verkkosivujen saavutettavuutta itse.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Tiedusteluvalvonta.fi-verkkosivusto täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain. Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen.

Havaitut saavutettavuuspuutteet pyritään korjaamaan syksyn 2023 aikana.

Ei-saavutettava sisältö

Toiminnot, jotka eivät ole vielä saavutettavuusvaatimusten mukaisia:

Visuaalisuus

 • Linkkien erottuvuus ja graafisten elementtien kontrastit eivät ole kaikilta osin saavutettavia. Kaikilla elementeillä ei ole näkyvää näppäimistön kohdistusindikaattoria, ja kohdistusindikaattori erottuu liian heikosti muutamissa tapauksissa selaimesta riippuen. (WCAG 1.4.1, 1.4.3, 1.4.11, 2.4.7)
 • Responsiivisuudessa ja tekstin suurentamisessa on parannettavaa. (WCAG 1.4.10)

Otsikot

 • Sivustolla on sivuja, joilla ei ole sivun sisältöä kuvaavaa h1-otsikkoa. Etusivulla otsikoiden käytössä on epäjohdonmukaisuutta. (WCAG 1.3.1)
 • Sivuston osioiden nimeämisessä on puutteita, jotka saattavat johtaa identtisiin sivuotsikoihin. (WCAG 2.4.2)

Navigaatio

 • Valitun kohteen ohjelmallisessa ja visuaalisessa korostamisessa on puutteita. (WCAG 1.3.1, 1.4.1)
 • Päävalikossa ja sivuvalikossa on saavutettavuuspuutteita, eivätkä osioiden etusivut näy sivuvalikossa. (WCAG 1.3.1, 2.1.1, 3.2.3)
 • Puutteet navigaatioelementtien merkitsemisessä voivat vaikeuttaa elementtiryhmien tunnistamista ruudunlukijakäyttäjillä. (WCAG 1.3.1)
 • Sivutustoiminto ei toimi oikein näppäimistökäyttäjillä. (WCAG 1.3.1, 2.1.1, 4.1.1, 4.1.2)
 • Hyppylinkki ei aina vie käyttäjää sivun pääsisältöön, ja osa maamerkeistä on nimetty identtisesti. (WCAG 2.4.3, 3.2.2)

Kielimääritys

 • Kielivalikon linkeissä on virheellinen merkintätapa. (WCAG 4.1.1)

Haku

 • Sivuston haussa on saavutettavuuspuutteita, jotka liittyvät kohdistukseen, järjestystoimintoon, elementtien asetteluun, nimeämisen yhdenmukaisuuteen ja kontrasteihin. Kaikki ruudunlukuohjelmat eivät lue hakusivun linkkejä. (WCAG 1.3.1, 1.3.2, 1.4.11, 2.4.6, 3.3.2, 4.1.2)

Mobiilikäyttö

 • Sivuston mobiilikäytössä on ongelmia, jotka liittyvät painikkeiden ja kieliasetuksen tekstivastineisiin, kohdistuksen siirroksiin, kontrasteihin ja valikkokohteiden ohjelmalliseen merkintään, näppäimistön kohdistuksen indikaattorin erottuvuuteen sekä haun puuttumiseen. (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.4.1, 1.4.11, 2.4.4, 2.4.7)

HTML-koodi

 • Virheet HTML-koodissa saattavat haitata joissakin tilanteissa apuvälineiden toimintaa. (WCAG 4.1.1)

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen palvelussamme? Kerro se meille ja pyrimme korjaamaan puutteen.

Tiedusteluvalvonta.fi-sivustoa koskevaa saavutettavuuspalautetta voit lähettää sähköpostitse osoitteeseen saavutettavuus.tiedusteluvalvonta(at)om.fi.

Sivuston saavutettavuudesta ja saavutettavuuspalautteen käsittelystä vastaa tiedusteluvalvontavaltuutetun toimiston viestintätiimi. Olemme sitoutuneet verkkosivustomme saavutettavuuden parantamiseen.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Yhteystiedot:
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(a)avi.fi
Puhelin 0295 016 000 (vaihde)